print

Prva noć u novom domu

Dovođenje šteneta kući može biti jedna od najuzbudljivijih stvari u vašem ili životu vaših ukućana. Imajte na umu da će to iskustvo biti jednako uzbudljivo vašem štenetu i da će ono najvjerojatnije biti poprilično iscrpljeno. Postoji nekoliko stvari koje trebate znati o njegovoj prvoj noći u okrilju doma:

  • Najbolje je dovesti ga kući onda kada ste na duže vrijeme oslobođeni dijela svakodnevnih obaveza kako biste mu mogli pružiti što više pažnje.
  • Ako ga dovedete ujutro, imat će vremena da se malo navikne na novu okolinu prije no što pođe na počinak.
  • Kada vaše štene stigne u novi dom pustite ga da njuška okolo i upoznajte ga s njegovim novim mjestom za spavanje.

Ako će štene cviljeti pokušajte sljedeće: bocu tople vode i sat koji kuca umotajte u dekicu te postavite tik kraj njegovog mjesta.
Drugi način je da ga prvih dana smjestite u vašu spavaću sobu kako ne bi bio usamljen tijekom noći. To je dobro rješenje ako niste postavili suprotno pravilo i nemate ništa protiv ako će vaše štene u budućnosti koristiti kutak vaše sobe kao svoje mjesto.
Nadjenite mu ime što prije. Budite konzistentni i ponavljajte mu ime svaki put kada mu nešto govorite. On će ubrzo reagirati na njega. Ako u kućanstvu imate malu djecu, naučite ih kako se ponašati prema štenetu i poučite ih da štenad nisu igračke već najbolji prijatelji. Spavanje je također bitan faktor u životu šteneta, baš kao i u životu svih beba, zato mu osigurajte mir dok spava.
No više od svega budite pažljivi, nježni i strpljivi prema vašem štenetu tijekom upoznavanja nove okoline. Ne obraćajte mu se višim tonom čak i ako je destruktivan i pravi nered jer se u tom stanju navikavanja može naučiti strahu, a ne potpori. Ovaj period navikavanja može biti zabavan i poučan za oboje tijekom kojeg će vaše štene naučiti vjerovati vam i formirati osnove za sretan život u zajedništvu.